WhatsApp
Yükleniyor...

javascript nedir kısaca ?

Yazılarımız ve Makalelerimiz.

Anasayfa Blog javascript nedir kısaca ?
26 Ocak 2020, 00:04 0 Yorum 2284 Okuma

Basitçe söylemek gerekirse, JavaScript web geliştirmeyi daha kolay ve daha çekici hale getirmek için tasarlanmış bir nesne yönelimli programlama dilidir. Çoğu durumda, JavaScript web sayfaları için duyarlı, etkileşimli öğeler oluşturmak ve kullanıcı deneyimini geliştirmek için kullanılır. JavaScript ile menüler, animasyonlar, video oynatıcılar, etkileşimli haritalar ve hatta basit tarayıcı içi oyunlar gibi şeyler hızlı ve kolay bir şekilde oluşturulabilir.

Modern web sayfalarının oluşturulmasını sağlamak için üç farklı dil birlikte çalışır. Bunlar:

  • İçeriği bir sayfaya yerleştirmek için kullanılan HTML veya köprü metni biçimlendirme dili. Metin, resim, bağlantı ve hatta videolar gibi şeylerin dahil edilmesini sağlar. Örneğin, HTML, web sayfanızdaki belirli bir konuma bir giriş düğmesi koymanıza olanak tanır.
  • CSS , tarzına HTML kullanılarak takıldı içeriği kullanılır. Yukarıdaki örnekten sonra, CSS, HTML ile eklediğiniz giriş düğmesinin şeklini, boyutunu, rengini ve stilini değiştirmenize izin verir.
  • JavaScript ,  bu yazının odak noktası. JavaScript sıradan web öğelerini almanıza ve bunları etkileşimli hale getirmenize olanak tanır. HTML ve CSS'nizin yanında kullanılabilir ve herhangi bir web geliştiricisi için son derece önemli bir araçtır. Yukarıdaki örneği tamamlamak için, giriş kodunuzun gerekli işlemleri yapmasını sağlamak için JavaScript kodu kullanılır (tıklandığında bir kullanıcının oturum açması).

Bir ön uç web geliştiricisi olmak istiyorsanız, bu dillerin üçü hakkında güçlü bir bilgi oluşturmanız gerekir. Bu makale geri kalanı için JavaScript'e odaklanacak olsa da, HTML ve CSS hakkında daha fazla araştırma yapıyorsanız, en iyisi daha iyi olur.

JavaScript Ne İçin Kullanılır?

Her ne kadar JavaScript genellikle ön uç web geliştirme için tasarlanmış bir dil olarak konuşulsa da - ve aslında, bu makale şu ana kadar odaklandı - 'JavaScript ne için kullanılıyor?' Sorusunun cevabı.  o kadar basit değil Etkileşimli web öğeleriyle birlikte, güçlü bir JavaScript bilgisi aşağıdakileri oluşturmanıza olanak tanır:

Oyunlar

İnternet oyunları ve oyun geliştirme ile ilgileniyorsanız, tarayıcı tabanlı oyunlarınızı oluşturmak için JavaScript bilginizi kullanmayı düşünebilirsiniz. Her ne kadar sınırlamalar tarayıcı tabanlı oyunların karmaşıklığını çevrelese de, JavaScript bunları oluşturmak söz konusu olduğunda diğer diller kadar iyidir.

Basit oyunlarınızı oluşturmak da JavaScript bilginizi geliştirmenin harika bir yoludur. “ JavaScript ne için kullanılır?”  Gibi soruların cevaplarını bulmak her zaman kolay değildir, ancak JavaScript'in tam olarak ne kadar çok yönlü olabileceğini öğrenmenin en iyi yolunun kendiniz için bir şeyler denemek olduğunu düşünüyorum. Bir kod editörü indirin (buna daha sonra tekrar değineceğim), basit bir oyun fikri geliştirin ve biraz zaman ayırın.

Mobil uygulamalar

Çoğu mobil uygulama geliştirme, Swift (iOS) veya Java (Android) gibi işletim sistemine özgü dillerle yapılsa da, JavaScript ile uygulama geliştirememenizin bir nedeni yoktur. Phonegap ve React Native gibi çerçevelerin uygulanması, aynı kodu kullanarak birden fazla işletim sistemi için mobil uygulamalar oluşturulmasını mümkün kılmıştır. JavaScript, gelecekte mobil uygulama geliştirme için mükemmel bir seçim olarak görünmektedir.

Web ve Sunucu Uygulamaları

Yine, “ JavaScript ne için kullanılır?” Sorusunun  en yaygın yanıtı, 'etkileşimli web öğeleri oluşturmak' gibidir. Ama hepsi bu değil. Yeni kütüphanelerin ve çerçevelerin oluşturulması, web geliştiricilerinin JavaScript ile çok sayıda arka uç programı oluşturmalarına olanak tanır. Bunlar web uygulamaları ve sunucu uygulamaları gibi şeyleri içerir. JavaScript, arka uç web geliştiricileri için ön uç geliştiriciler kadar önemli hale geliyor.

Bunun hiçbir şekilde kapsamlı bir liste olmadığını unutmayın. JavaScript güçlü bir dildir ve çoğu şey sadece hayal gücünüzle sınırlı olacaktır. 

Neden JavaScript Öğrenmeliyim?

Şimdi size JavaScript'in ne için kullanıldığını tanıttığım - ve evet, sadece etkileşimli web öğeleri oluşturmaktan çok daha fazlasını yapabilirsiniz - JavaScript öğrenmeyi düşünmenizin nedenlerinden birkaçına bakmanın zamanı geldi. Elbette, web sitesi öğelerinizi ve mobil uygulamalarınızı oluşturabilmeniz harika olurdu, ancak bu size nasıl fayda sağlar?

İyi haber şu ki, JavaScript'in yaptığı gibi ve JavaScript ile neler yapabileceğiniz gibi düşünmek, en azından programlamaya ilgi duyduğunuzu gösteriyor. İşler konusunda akıllıysanız, bu ilgiyi çekmek ve kariyere dönüştürmek oldukça kolaydır.

JavaScript Öğrenmenin Faydaları Nelerdir?

“ JavaScript ne için kullanılır?” Ve  “JavaScript ne işe yarar ?”  Gibi soruları yanıtladım  ancak şimdi JavaScript öğrenmenin bazı avantajlarına geçme zamanı. JavaScript ile kod yazmayı öğrenmenin aşağıdakiler de dahil olmak üzere birçok avantajı vardır:

1. bir promosyon alabilir

Şu anda teknik olmayan bir rolde bir tür teknoloji şirketi için çalışıyorsanız, JavaScript'in çalışan bilgisinin bir tanıtım almanıza yardımcı olabileceğini görebilirsiniz. Aktif olarak bir 'geliştirici' olarak çalışmak zorunda olmasanız bile, teknik bilgi zaman zaman faydalı olabilir.

2. Nasıl Öğreneceğinizi Öğreneceksiniz

Çoğu programcı bunu kabul etmese de, programlama dillerinin büyük çoğunluğu oldukça benzerdir. Öğrenmesi en zor dil her zaman ilk dilinizdir. JavaScript öğrenmek için biraz zaman harcadıktan sonra, yeni dilleri almanın, becerilerinizi genişletmenin ve potansiyel olarak size daha fazla kariyer fırsatı sunmanın çok daha kolay olduğunu göreceksiniz.

3. Daha Fazla Para Kazanabilirsiniz

JavaScript gibi beceriler yüksek talep görüyor. Çoğu yüksek vasıflı iş ile karşılaştırıldığında öğrenmesi çok uzun sürmese de, programlama becerileri, tanıdığınız en yüksek ücretli insanlardan biri olmanıza izin verme potansiyeline sahiptir. Freelance JavaScript programcıları saatte 100 dolardan fazla komut verebilir ( bir dakika içinde daha fazlası). 

JavaScript ile Neler Yapabilirsiniz?

JavaScript ile neler yapabilirsiniz?' Sorusunun  cevabı. hiçbir şekilde basit değildir. Bununla birlikte, JavaScript gibi bir dille nasıl programlanacağını öğrenmek sizin için bir fırsat dünyası açabilir. 

Okuyucu Yorumları

0 Yorum